Assepoester en de gebraden kippetjes

Ik leid aan het Assepoester-complex. There, I said it.

"Als ik maar genoeg mijn best doe, zal iemand me komen ontdekken."
"Als ik hard genoeg werk, dan zal ik krijgen wat me toekomt."
"Als ik flink doorbijt, dan zal ik op een mooie dag, volledig onverwacht, bejubeld worden door een journalist / het grote publiek / een invloedrijke ondernemer."

De nobel wachtende prinses-to-be heeft een fikse schare volgelingen onder kunstenaars (waar ik voor alle duidelijkheid niet toe behoor). Daar heeft ze zelfs 'de mythe van de mysterieuze kunstenaar' als trouwe luitenant: zo'n genie dat cryptisch (en vooral weinig) communiceert, meer vragen oproept dan antwoorden geeft en toch massa's werk verkoopt. Die een galerij al het werk laat opknappen terwijl zij/hij zelf gefocust werkt, in een ruim atelier vol diffuus licht. Je denkt al meteen aan iemand, nietwaar?

Gebraden kippetjes

Al is de schuld op een ander steken helemaal wat Assepoestertjes doen, toch dragen die 12+ jaar onderwijs ook een verantwoordelijkheid: "studeer maar flink en vul je toetsen in. Dan komen de lofzangen van leraren en professoren als gebraden kippetjes aangevlogen!"
Maar wat als je geen toffe leraren hebt? Als die galerist net op pensioen gaat? Als die mecenas postuum aan je deur aanbelt? Jij deed je best, maar de andere kant volgde niet. Er was helemaal geen afspraak, alleen maar jouw (ijdele) hoop.

Een kraslot en een raad

Ik wil Assepoester pootje-lappen en de mysterieuze kunstenaar wakker schudden. Want ontdekt worden zonder er iets voor te doen: dát gaat niet gebeuren. Zeker, er zijn toevalstreffers die pijlsnel groeien dankzij een mooie samenloop van omstandigheden. Oh, vergeet vooral straks geen kraslotje te kopen!

Op momenten van frustratie stel ik mezelf de vraag: komt die frustratie omdat ik tevergeefs zit te wachten op een effort van anderen waar ik recht op denk te hebben, of is het een gevolg van een actie die ik zelf ondernam? Die vraag helpt mij: als ik blijk te wachten op anderen, dan kan ik alvast zelf doen wat in mijn macht ligt. En vervolgens stoïcijns denken: "control the things you can control. Let go of what you can't control". En als de frustratie door een actie van mezelf komt, dan denk ik aan het aloude adagium "wie niets doet, kan niets misdoen", tegenwoordig vaak in het wild gespot als "action beats perfection".

Ik ben ervan overtuigd dat jij als kunstenaar en ik als ondernemer zelf ons pad moeten maken. Actie ondernemen, doelen stellen, connecties leggen en onszelf verkopen. Jup, onszelf verkopen. Daarom heb ik deze raad voor jou: hoe hard je er ook binnensmonds van gruwelt, beschouw communicatie, marketing en verkoop als essentiële onderdelen van je kunst. Maar er een uitdaging van om ermee bezig te zijn op een manier die authentiek aanvoelt én resultaten oplevert.

Openheid in ruil voor connectie

Stop met wachten, tijd voor actie: vertel over je proces, inspiratie en techniek op Instagram. Organiseer een print sale. Lanceer een cursus om jouw kennis met anderen te delen. Stel een mastermindgroepje samen om elkaar vooruit te duwen.

Neem het heft in eigen handen: vertel oprecht en schenk mensen de munitie om zot te worden van je werk. Leer wat niet werkt. Toon je trots. En bovenal: zoek connectie. Want connectie is het begin van elk succesverhaal.

Dénk er trouwens niet aan om ook dít alleen te doen. Want jouw kunst, die kan alleen jij maken; voor alle andere aspecten kunnen anderen je helpen.

Mag ik meedenken over jouw pad?

Als kunstverteller en -marketeer doe ik niets liever dan meedenken over plannen, communicatie en marketing, met oog voor grote visies en praktische details. Met enthousiasme én realiteitszin. Is dat het duwtje dat jij nodig hebt? Dan raad ik je mijn Meedenker Brainstorm aan. waarin we een concreet probleem tackelen. 

Lees er hier alles over.

Binnenkort lanceer ik bovendien het Meedoener Traject, om jouw kunst in de markt te zetten met tekst en strategie. Een maand lang, tijdens 3 sessies en opdrachten tussendoor, lijnen we je identiteit online duidelijk af, en bereiden we de communicatie van een zelf gekozen project voor: een boek launch, een printsale, een tentoonstelling, een crowdfunding, ...

De plaatsen zijn (zeer) beperkt, de focus maximaal.

Is dit wat je nodig hebt? 
Schrijf je dan (vrijblijvend) in op de wachtlijst.
Zo hoor je 't als eerste op 1 oktober.